Zaterdag 18 maart as. organiseert Stichting Duurzaam Noord Deurningen een excursie naar “Klimakommune Saerbeck” in Saerbeck nabij Ibbenbüren in Duitsland.

Geplaatst op 08-02-2017, 17:55
Zaterdag 18 maart as. organiseert Stichting Duurzaam Noord Deurningen een excursie naar “Klimakommune Saerbeck” in Saerbeck nabij Ibbenbüren in Duitsland.

Klimakommune Saerbeck is een inspirerend voorbeeld voor de weg naar energieneutraliteit;Saerbeck: waarin een kleine gemeente groot kan zijn!

De gemeente Saerbeck (7200 inwoners) werkt sinds 2009 samen met de bevolking en het lokale bedrijfsleven aan de ontwikkeling en de uitvoering van een samenhangend plan dat bestaat uit 150 individuele maatregelen en twee hoofdprojecten:

1.Een warmtecentrale en een lokaal warmtenet. Alle gemeenschappelijke gebouwen zoals het gemeentehuis, de school en het sportcentrum worden door de centrale van warmte voorzien. De warmtecentrale dient tevens als bezoekerscentrum en vormt het beginpunt van het ‘energiebelevingspad’ dat door het dorp loopt. De verwarmingsketels van de warmtecentrale worden gestookt op houtpellets. De houtpellets komen van dichtbij, uit houtzagerijen uit Nedersaksen en de Harz. Daarmee wordt de aanvoerroute kort en transparant gehouden.

2. In 2011 is 90 hectare grond van het voormalige munitiedepot omgezet in een ‘Bio-energiepark’, dat nu bestaat uit;

a. een vergistingsinstallatie, waar gft-afval wordt omgezet in biogas
b. zeven windturbines met elk een vermogen van 3 MW (ashoogte 150 meter);
c. een zonnepark (onder en tussen de windmolens) met een vermogen van 5.5 MW.

Samen met de bevolking: Lokale partners spelen een belangrijke rol. De coöperatie ‘Energie für Saerbeck’, een ‘energiestamtafel’ en een Saerbeckse klimaatdialoog, samenwerkingsprojecten met scholen, tentoonstellingen, vakexcursies etc. zorgen voor draagvlak. Het energiepark is mogelijk gemaakt door lokale investeerders, met een totale investering van € 70 miljoen euro. Sinds 2012 is het hele energiesysteem eigendom van de gemeente.

De mix van energie van de zon, de wind en duurzame biomassa levert maar liefst 29 MW aan produktiecapaciteit op. Dit is tweemaal de energiebehoefte van de kleine gemeente Saerbeck. Zie voor verdere informatie: www.klimakommune-saerbeck.de

De excursie duurt van 10.30 uur tot 14.30 uur, vertrek met de bus vanaf De Mare om 9.00uur en de verwachting is rond 16.00 - 17.00 uur weer terug te zijn. Interesse om mee te gaan? Meld je dan snel aan via tomtijdhof@duurzaam-nd.nl

De kosten bedragen €10-- p.p. Hier zijn bij in begrepenvervoer per bus en een kleine warmemaaltijd.
Maximaal kunnen er 40 personen mee.